Voice Balancen kehittely lähti tarpeesta saada aikaan kokonaisvaltainen, vyöhyketerapiaan pohjautuva hoitomuoto, jossa pääpaino on äänenkäyttöön, purentaan ja hengitykseen osallistuvissa lihaksissa ja lihasryhmissä. Hoidossa käydään läpi koko keho. Ihminen on kokonaisvaltainen ja karkeasti sanottuna “kaikki liittyy kaikkeen”. Lihakset toimivat yhdessä luuston kanssa ja kiinnittyvät jänteiden avulla luihin. Sen lisäksi, että lihakset tarvivat happea ja ravintoa, tarvivat ne myös lepoa ja huoltoa. Usein käydään niska-hartiaseudun hieronnassa, mutta kasvojen ja suun alueen lihakset jäävät vaille huomiota. Jos kuitenkin ajatellaan, että purentalihakset ovat toiminnassa syödessämme, haukotellessamme, puhuessamme, ja jopa silloin kun keskitymme tekemään jotain, niin miksi jätämme ne huomiotta? Tiesitkö, että yöllä voit tietämättäsi purra hampaitasi yhteen jopa 400 kg voimalla! Liiallisella pureskelulla voi olla monia vaikutuksia: kiputilat koko kehossa, erityisesti pään alueella, huimaus, tilapäinen näön tai kuulon heikkeneminen, unen häiriintyminen, sydämen rytmihäiriöt, suun kuivuminen, äänen ongelmat jne.
Kieli on myös hyvin merkittävä ja aika iso lihas. Kaulallamme sijaitsee kieliluu, jonka yläpuolelle kiinnittyy useita lihaksia kuin myös alapuolelle. Kieliluu liikkuu vapaasti esimerkiksi nieltäessämme. Jos kuitenkin kieliluun yläpuolisissa lihaksissa on kireyttä, jotka vaikuttavat kieliluun liikkeeseen, niin eikös ole aika loogista ajatella, että silloin vaikutus kohdistuu myös kieliluun alapuolisiin lihaksiin, jotka kiinnittyvät esimerkiksi lapaluun yläreunaan ja rintalastaan. Entäpä sitten jos lapaluu ei pääsekään liikkumaan vapaasti, sillä on taas loogisesti vaikutus seuraaviin lihasryhmiin ja taas seuraaviin… Tässä siis hieman näkökulmaa siihen kuinka kokonaisvaltaisia olemme ja miksi on tärkeää hoitaa koko keho.
Vyöhyketerapiassa ihmistä hoidetaan usein kehossa olevien heijastealueiden kautta. VoiceBalancessa keskitytään mm. selän, niskan, rinnan, pallean, kurkunpään ja purentalihasten heijastealueisiin. Hoidossa hyödynnetään useampia heijastejärjestelmiä ja siksi käsitellään jalkojen lisäksi myös kädet ja korvat. Kun useita järjestelmiä hyödynnetään, saadaan hoidosta tehokkaampi ja laaja-alaisempi. Vyöhyketerapian avulla voidaan poistaa ja avata kehon jännityksiä ja tukoksia, lempeästi mutta napakasti.
Mitä Voice Balancessa sitten tehdään? Asiakkaan tullessa ensimmäistä kertaa hoitoon, kartoitetaan ensin hänen nykyinen terveydentilansa ja hoitoontulon syy. Sitten hän asettuu hoitopöydälle ja saa päällensä painopeiton (kevyt peitto) estämään palelua ja lisäämään turvallisuuden tunnetta. Hoito aloitetaan jaloista, minkä jälkeen siirrytään hoitamaan kyljet ja selkä. Tässä vaiheessa tehdään yleensä muutamia hengitysharjoituksia ja opetellaan oikeanlaista hengittämistä. Selän hoitamisen jälkeen asiakas kääntyy selälleen ja siirrytään jälleen hieromaan jalkoja ja erityisesti aiemmin mainittuja heijastealueita. Sen jälkeen hoidetaan kädet, pallea, niska, kaula, korvat, kasvot jne. Otteet ovat hierovia ja venyttäviä. Hoidon loppuvaiheessa hoitaja laittaa hanskat käteensä ja suun sisältä käydään läpi useita eri lihaksia. Tätä vaihetta ei kannata pelätä, siinä edetään aina asiakkaan ehdoilla ja usein asiakas kokee suun alueen käsittelyn jälkeen voimakkaan rentoutumisen tunteen. Lopuksi hierotaan vielä kasvoja hieman lisää ja myös päätä. Hengitysharjoituksia tehdään lisää tarpeen mukaan. Myös ääniharjoitusten tarve katsotaan aina yksilöllisesti. Eli älä pelkää, hoidossa et joudu laulamaan.
Hoidon jälkeen katsomme yhdessä miten voisit kotona hoitaa itseäsi ja tehostaa Voice Balancen vaikutusta.
Kenelle hoito sopii?
Voice Balance sopii lähes jokaiselle. Jos olet kuitenkin kovasti flunssainen tai sinulla on vakava sairaus kuten syöpä, niin silloin hoito ei ole mahdollista. Jos hoito mietityttää, niin keskustele lääkärisi kanssa asiasta. Voice Balance ei kuitenkaan ole kela-korvattavaa terapiaa. Voice Balance-hoito voi joskus nostaa pintaan hyvinkin voimakkaita tunteita. Sitä ei kuitenkaan pidä säikähtää ja jokaisen kohdalla näin ei tapahdu. Jotkut saattavat kokea hoidon jälkeen myös voimakasta väsymystä, joka kuitenkin menee ohi pian. Olisi hyvä varata kuitenkin ilta vapaaksi urheilusta ja muusta kehoa rasittavasta toiminnasta. Kannattaa myös muistaa, että koskaan yksi hoitokerta ei vielä tee ihmeitä, vaan hoitoja olisi hyvä ottaa aluksi 3-5 kertaa suhteellisen pienen ajan sisällä.