Hengitätkö sinä oikein? Pieni tietopaketti hengittämisestä

Vauvat osaavat yleensä heti synnyttään hengittää oikein. 

Missä vaiheessa elämää meidän hengittäminen muuttuukin pinnalliseksi ja jopa vääränlaiseksi?

Hengittämisen tarkoitus on siirtää happea ilmasta soluihin ja poistaa hiilidioksidia soluista ulkoilmaan. Hengittäminen on automaatio ja tapahtuu aivojemme ohjaamana. Jos esimerkiksi kudoksemme tarvitsevat enemmän happea, hengityksemme tihenee.

MITÄ HENGITTÄMISESSÄ TAPAHTUU?

Keuhkot ovat joustavaa kudosta. Ne eivät ime itse ilmaa sisäänsä, vaan salaisuus on hengityslihaksissa, palleassa ja kylkivälilihaksissa. Sisäänhengityksessä pallea painuu alaspäin, kylkilihakset nostavat kylkiluita, rintakehä leviää ja keuhkot tuntuvat täyttyvän ilmalla. Pallean liike vaikuttaa sisäelimiin ja suolistoon, ja siitä tulee vaikutelma vatsan pullistumisesta ulospäin. Palleahengitys vähentää hengitysapulihasten käytön tarvetta. Hengityksen apulihaksiin kuuluvat esimerkiksi päännyökkääjälihas, sisemmät kylkivälilihakset ja kylkiluunkannattajat.

HENGITYKSEN HYÖDYT

  • Parantaa vastustuskykyä
  • Lievittää kipuja (pallean liike hieroo lempeästi suolistoa ja sisäelimiä), rentouttaa vatsan lihaksia. Oikeanlainen sisäänhengitys korjaa ylävartalon asentoa ja vaikuttaa siten niska-hartiaseudun kireyksiin.
  • Vaikuttaa ryhtiin. Oikeanlainen hengitys kohdistuu keuhkojen alaosaan, jolloin rintakehä laajenee, pallea pääsee liikkumaan vapaasti ja näin selkärangan asento paranee.
  • Oikeanlainen hengitys vaikuttaa positiivisesti aivojen välittäjäaineisiin. Veren happipitoisuus nousee ja endorfiinien eli mielihyvähormonien tuotanto lisääntyy. Myös ajatus kirkastuu ja keskittymiskyky paranee.
  • Rentouttaa ja auttaa olemaan läsnä omassa kehossasi.

HARJOITTELE PÄIVITTÄIN

Ala harjoitella oikeanlaista hengittämistä päivittäin, jotta se alkaisi istua kroppaasi.

ÄLÄ VEDÄ VATSAA SISÄÄN vaikka kuinka haluaisit näyttää hoikemmalta. Enkä tarkoita tällä sitä, etteikö saisi pitää kroppaa ryhdikkäänä. Mene makaamaan. Laita toinen kätesi rintakehällesi ja toinen vatsallesi. Hengitä sisään nenäsi kautta siten, että tunnet kuinka vatsallasi oleva käsi kohoaa. Hengityksen ei tarvi olla voimakas tai raskas, pääasia, että se on oikeanlainen. Uloshengitys suun kautta.

MIKSI VOICE BALANCE?

Sen lisäksi, että Voice Balancessa käydään läpi hengitykseen, purentaan ja äänenkäyttöön oleellisesti liittyvät lihasryhmät ja niiden vyöhyketerapeuttiset heijastealueet, käydään läpi myös oikeanlainen hengitys ja kuinka voit harjoitella sitä kotona.

admin

Comments are closed.